Satın Alma Rehberi
KIBRIS
Kıbrıs, tarihi ve kültürel zenginlikleri, doğal güzellikleri ve turizm potansiyeli ile tanınan sıcak bir ada ülkesidir. Başkent Lefkoşa başta olmak üzere Kuzey Kıbrıs; Girne, Gazimağusa, Güzelyurt, İskele, Lefke ilçeleriyle, ziyaretçilerine tarihi kaleler, müzeler ve antik yerler gibi bir çok turistik yer sunar.
Kuzey Kıbrıs’ın kültürel zenginliği, Osmanlı, Roma, Bizans ve Lüzinyan dönemlerine ait kalıntılar ve eserlerle zenginleşmiştir. Bunların arasında Soli Antik Kenti, Bellapais Manastırı, St. Hilarion Kalesi, Salamis Antik Kenti ve Büyük Han gibi tarihi yerler bulunur.
Kıbrıs’ta 1974 sonrasında farklı tapu tipleri ortaya çıkmıştır:
- Türk Tapusu: 1974 öncesi Kıbrıs Türkü’ne ait arazilere ve arazilerin üzerine yapılmış gayrimenkullere verilen tapu türüdür.
- Eşdeğer Tapu: 1974 öncesi Kıbrıs Rum vatandaşlarına ait olup Güney Kıbrıs’ta karşılığı olan arazi veya arazi üzerine yapılmış olan gayrimenkullere verilen tapudur.
- Tahsis Tapu: 1974’ten önce Rum kökenli kişilerin sahip oldukları, 1974’ten sonra devletin kiraladığı konut/arazi tapusudur.
Kuzey Kıbrıs’ın turistik bir yer olması gayrimenkul satışlarına da olumlu yansımaktadır. Burada K.K.T.C vatandaşı olmayanları bekleyen yasal süreç şu şekilde ilerlemektedir:
Satın alınmak istenen taşınmaz malı satıcı firma ile aranızda yapacağınız satış sözleşmesi ile yazılı hale getirdikten sonra avukatınız aracılığıyla gayrimenkul alım süreci başlatılır.
Gayrimenkul alım izni için takip edilmesi gereken yasal süreç avukatınız tarafından takip edilir ve izninizin çıkmasının ardından tapu devri gerçekleşir.
Alıcı, satın aldığı gayrimenkulün “tapu devir harcını” ödemekle yükümlüdür. Tapu devir harcı, tapu devri yapılacağı zaman K.K.T.C Tapu Dairesi’ne ödenmektedir.
Alıcının ilk gayrimenkulü olması durumunda vergi indirimi hakkına sahip olmaktadır. Bu hakkı kullanmak istemesi durumunda ödenecek olan tapu devir harcı %3’tür. Vergi indirim hakkını kullanmış kişiler ya da kullanmayı tercih etmeyen kişiler için bu oran %6’dır. Üçüncü ülke vatandaşı olan alıcılar için (K.K.T.C ve T.C vatandaşı hariç) ise bu oran %12’dir.
Buna ek olarak Katma Değer Vergisi (KDV) ve Stopaj Vergisi ödenmektedir. KDV miktarı gayrimenkulün satış değerinin %5’idir. Stopaj Vergisi ise satıcı tarafından Vergi Dairesi’ne ödenir. Kar amacı güden satıcılar (müteahhit) için %4.25 olan bu oran, kar amacı gütmeyen (sahibinden) satıcılar için ise %3,5 tir.